Primele impresii la spitalul RM din Cluj-Napoca

Am ales sa nasc la spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, acolo unde am inceput monitorizarea sarcinii pentru ca aveam si un abonament medical pe baza caruia am beneficiat de reduceri si consultatii gratuite si nu in ultimul rand pentru medicul minunat care ne-a fost alaturi, dna dr. Mihaela Hasa.

Experienta mea a fost una deosebita, m-am simtit foarte ingrijita de tot personalul din spital: moasa, medici, asistente etc. Mancarea a fost excelenta, am avut rezerva dubla si din fericire am nimerit sa stau singura pe perioada celor 2 nopti cat am stat internata, fara costuri suplimentare. Patul a fost foarte confortabil. Am avut si un telefon foarte la indemana pe care l-am folosit sa comunic cu doamnele de la neonatologie in caz ca doream un biberon cu laptic sau orice altceva eu am primit ajutor foarte repede.

Unul dintre avantajele la privat este ca nu ai nevoie de multe lucruri; pentru bebe am avut absolut tot ce a trebuit: scutece, servetele, aleze, hainute(noi am avut de la h&m), paturica, lapte praf, biberoane, perna de alaptare etc. Pentru mine am avut camasi de alaptare curate, prosoape, papuci, absorbante, chiloti de unica folosinta, periuta si pasta de dinti, gel de dus etc. In afara de produse de igiena personala(creme, make-up etc), nu am simtit nevoie de nimic altceva.

Cum a inceput?

Fiind gravida in 40 de saptamani, intr-o dimineata de noiembrie, al anului 2022, am avut o sangerare, apoi la scurt timp au inceput contractiile. Eu le-am simtit ca niste dureri menstruale care apareau tot mai des, cam din 5 in 5 minute. Am sunat-o pe dna doctor care mi-a zis sa ma pornesc la spital sa ma verifice. Asadar, 30 de minute mai tarziu eram la camera de garda.

Cum a decurs totul la spital?

La consultul de garda mi s-a facut si o ecografie, plus testul rapid pentru depistare Covid. Din fericire totul a fost bine, dilatatie de 4 cm asa ca trebuia sa ne grabim.

M-au condus in salon, am facut repede un dus cu un burete cu betadina, m-am imbracat si apoi am fost condusa in sala de travaliu. Mi-am luat cu mine o sticla de apa, telefonul si castile pentru muzica (nu am mai avut timp de relaxare, bebe era prea decis sa se cunoastem). In sala era disponibila si o minge de travaliu care poate ajuta in procesul de nastere si sa imbunateasca sansele unei nasteri naturale.

In sala de travaliu am facut cunostinta cu moasa, o doamna foarte simpatica care m-a monitorizat; Apoi a venit si anestezistul pentru ca am optat pentru epidurala. Procedura a fost una nedureroasa si nu au aparut niciun fel de complicatii. In scurt timp aveam deja dilatatie completa. M-au mutat pe masa de nasteri si in mai putin de o ora a venit baietelul meu pe lume. 

Ora magica: nu a fost chiar o ora, au fost doar cateva minute; insa apreciez ca mi-au pus bebelusul pe piept si am avut parte de cateva minute magice; tot in acest timp ne-au facut poze si am vorbit si cu sotul la telefon <3 

Clamparea intarziata a cordonului ombilical: s-a intarziat putin, pana am fost anuntat ca nu mai circula sange.

Dupa nastere, am mai ramas aproximativ o ora in sala de travaliu pentru a fi monitorizata, apoi am coborat in salon si am cerut sa-mi aduca bebelusul. Mi-au adus si pe bebe imediat si din acel moment am stat impreuna in salon cu exceptia momentelor cand mai veneau asistentele sa-l ia pentru controale medicale, vaccinuri sau anumite analize cum ar fi screeningul metabolic sau cel auditiv. Daca doresti, poti opta oricand sa lasi bebele cu asistentele.

Pana sa-l alaptez, bebe a fost hranit cu un biberon de lapte praf(Aptamil PROFutura); asta pentru ca eu nu am refuzat administrarea laptelui praf. Eu cred ca cel mai important este sa se hraneasca si sa fie hidratat.

Consultanta in alaptare: In pachetul de nastere am avut inclusa o consultatie pentru alaptare de care am avut parte, doar ca abia a doua zi dupa nastere spre seara.

Decontare CAS: Da, am avut parte de o decontare de la stat in valoare de aprox 1800lei.

Cine a putut veni in vizita? Doar fericitul tatic a putut veni in vizita intr-un anumit interval orar. 

Ce am invatat in spital?

Asistentele m-au invatat foarte multe lucruri utile, cum ar fi:

- cum se schimb scutecul

- cum sa ingrijesc buricul

- cum sa fac baita: in cea de-a doua zi mi-au facut o demonstratie live cum sa spal bebelusul cat mai repede pentru ca ei pierd caldura si baita nu trebuie sa dureze la inceput mai mult de 5 minute

Ce bagaj am luat cu mine?

Bagajul meu a insemnat o geanta mica in care am pus:

  • cartea de identitate 

  • cardul de sanatate pentru decontare CAS

  • actele completate, pe care le-am primit in prealabil la consultul prenatal

  • telefon

  • incarcator pentru telefon 

  • baterie externa (pentru ca prizele erau cam departe de pat)

  • casti pentru telefon

  • o sticla de apa

  • cateva gustari (ex. niste biscuiti, ciocolata)

  • produse pentru igiena personala: deodorant, perie, elastic de par, balsam de buze, produse pentru ten/make-up

  • hainele mele pentru externare

  • hainele de externare pentru bebe (optional - le poate aduce si sotul in ziua externarii)

Ce am primit la externare?

Pe langa documentele de externare, am primit o cutie foarte draguta cu produse necesare in primele zile, instructiuni scrise despre ingrijirea bebelusului acasa, plus un carnet de vaccinuri.